luslasning.blogg.se

Johan Karlsson slukar serieromaner till frukost

Dylan Dog - Hjärta av sten

Kategori: Dylan Dog

Det här är mitt första möte med "mardrömsdetektiven" Dylan Dog. Men definitivt inte mitt sista. Konceptet går ut på att London-detektiven Dog tillsammans med kroniskt skämtande sidekicken Groucho tar sig an morbida mordfall där övernaturliga inslag förekommer.

Hjärta av sten består av 96 stämningsfulla sidor i svartvitt av teamet Bruno Enna (manus) och Nicola Mari (bild). Visuellt är det här riktigt lyckat. Den råa teckningsstilen påminner lite om spanske Fantomen-tecknaren Joan Boix.

 
Storyn: På en brittisk, dimmig kyrkogård mördas folk brutalt när de inte visar respekt mot de döda. Är det verkligen läskiga statyer som utför illdåden? Kan den plågade skulptrisen Violet vara till hjälp för att lösa fallet? Och varför lämnas poetiska strofer på brottsplatsen? Här får Dylan Dog något att bita i.

När en mordisk änglastaty dyker upp i berättelsen går tankarna till Dr Who-avsnitten med "weeping angels", vilket är menat som en fin komplimang. Seriealbumet lyfts upp av skarp och stundtals vitsig dialog. Smidig översättning som flyter på gör inte saken sämre.

Ades Media ger ut de italienska serieromanerna om Dylan Dog på svenska. Och den utgivningen hoppas jag rullar på flitigt om övriga seriealbum håller lika hög kvalitet som Hjärta av sten.

4 statyer av 5 möjliga i betyg tycker Johan Karlsson 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: