luslasning.blogg.se

Johan Karlsson slukar serieromaner till frukost

TMNT: Jakten på Splinter

Kategori: Retrobokklubben

Retrobokklubben och Ades Media ligger bakom den begåvat översatta och ursnyggt formgivna serieboken “Teenage Mutant Ninja Turtles: Jakten på Splinter”. Det här är källan, det vill säga de råa ursprungsserierna av skaparna av “Turtles”, Kevin Eastman och Peter Laird. Vi snackar 368 sidor serier i svartvitt plus intressant extramaterial i färg. Ett självklart köp för den sanne “Turtles”-älskaren.

Vi får följa ninjasköldpaddorna när de möter ärkefienden Shredder för första gången och när de (som undertiteln antyder) blir av med sin vise mästare - råttan Splinter. Uppfinnaren Baxter Stockmans mordiska robotar och en intergalaktisk rymdresa är andra ingredienser i den här delikata storyn som något överraskande drar en hel del åt sciencefictionhållet. Mycket underhållande är det.

Jag gillar det raka språket och de sköna förolämpningarna i dialogen. Det är ingen svårläst utgåva. Extra roligt är det att jämföra källmaterialet med den tecknade, färgglada tv-serien från 80- och 90-talet. Visste ni till exempel att turtlarnas beskyddare April inte alls var tv-reporter från början? Och att Krangs kortvuxna folkslag spelar en helt annan roll i detta lyxalbum? Utan någon som helst teknodrom bör tilläggas.


Betyg: mutagenbehållare av 5 möjliga