luslasning.blogg.se

Johan Karlsson slukar serieromaner till frukost

Ms. Marvel vol 7 - Damage per second

Kategori: Marvel

Den muslimska, tonåriga superhjältinnan Ms. Marvel kommer få sin egen tv-serie på Disney+ i sommar. Därför var jag lite extra nyfiken på att läsa något album med henne i förväg. Scifibokhandeln hade volym 7 på rea så jag slog till, även om det kanske inte är helt optimalt att inte börja från start. Man greppar till exempel inte alla karaktärernas historik och relation till varandra.

I volym 7, ”Damage per second”, får Kamala Khan (Ms. Marvel) oväntade onlineproblem när ett elakt troll hotar att avslöja hennes och kompisarnas personliga hemligheter för hela skolan. Kan hjältinnans World of Battlecraft-crew och före detta bästisen Bruno hjälpa henne? En sidohistoria i slutet, med en bifigur i fokus, tar handlingen till högteknologiska Wakanda, vilket aldrig är fel. 

Jersey Citys beskyddare, Ms. Marvel, är en mycket sympatisk karaktär vars äventyr speglar samtida integritetsproblem på ett trovärdigt sätt. Positiva värden som demokrati (rösträtt), vänlighet (empati) och hopp (övervinna hinder) förmedlas i den tilltalande storyn. Berättelsen är även vältecknad och lagom spännande. Man blir sugen på att läsa mer - både volymerna före och efter.

Intressant att hjältinnans böjbara gummisuperkrafter från serietidningarna kommer att ändras i tv-serien, att döma av trailern. Kanske för att "Ms. Marvel"-krafterna för mycket liknar Mr Fantastics i framtida långfilmen ”Fantastic Four”? Eller vill man undvika ”Inhumans”-kopplingen till superkrafternas ursprung?

Betyg: 3,5 troll av 5 möjliga

Recension av: Johan Karlsson