luslasning.blogg.se

Johan Karlsson slukar serieromaner till frukost

Dylan Dog - Mater Morbi

Kategori: Dylan Dog

Mater Morbi är inget vanligt Dylan Dog-album. Det finns inget övernaturligt fall att utreda och ingen fyndig upplösning. Humorkvoten är minimal eftersom det här är en tung berättelse.

Albumet bryter den klassiska berättarstrukturen och förpassar huvudpersonen till sjukan. De sjukhusfasliga Silent Hill-vibbarna är ingen slump då tv-spelet har fungerat som inspirationskälla. Detektiven Dylan Dog behöver operera bort en mörk massa som växer i honom. Snacka om sjukhusångest upphöjd till tio med bullrig magnetröntgen och isolerad ensamhet! När Dylan slocknar möter han Mater Morbi. Hon är ett dödens sändebud som plågar människor som är nära slutet.

 
Det här är det djupaste Dylan Dog-albumet som jag har läst hittills. En djupdykning i det mänskliga psyket pimpat med poetiska och filosofiska citat. Handlar mycket om den skoningslösa kontrasten mellan sjuka och friska. Frågan om dödshjälp tacklas, vilket 2009 skapade en livlig debatt i Italien där serien härstammar från.

Sammanfattningsvis: Inte det typiska Dylan Dog-albumet, men ett nytänkande sådant som vågar ta risker. En tänkvärd serieroman. Ett nödvändigt ont som man kanske bara läser en gång.

4 nära-döden-upplevelser av 5 möjliga /Johan Karlsson

Kommentarer


Kommentera inlägget här: